Skip to main content
Til toppen
Fri frakt over 1750,-
Ull, syntetiske materialer og plaggets egenskaper

Ull, syntetiske materialer og plaggets egenskaper

Ull, syntetiske materialer og plaggets egenskaper


Alle som har vært litt ute vet at produkter som holder deg tørr og varm er en viktig faktor for at opplevelsen skal bli vellykket.
Takket være utallige timer ute på tur har vi kunnet drive utvikling og innovasjon av ull og polypropylene-produkter.
Under skal vi dele litt av vår kunnskap rundt vekt, isolasjonsevne, fuktighetstransport og mer, slik at du kan ta det riktige valget for deg når du skal kjøpe sportsundertøy.


Først litt om kropp og varme
Kroppen vår har en kjernetemperatur på 37 ºC som ikke skal variere mer enn 3 ºC opp eller ned. Denne variasjonen er veldig liten sett i sammenheng med sportslig aktivitet.
Kroppen produserer mer enn 1000 Watt pr. time ved høy aktivitet som for eksempel å gå på ski med pulk.
Av energien vi produserer under aktivitet går en tredjedel til bevegelse, mens resten går til varmeproduksjon.
Dette er kroppens forsvarsmekanisme mot overoppheting. Nesten all energien som går til varmeproduksjon kommer ut gjennom huden som svette.
En liter svette gir oss en kjøling på 700 Watt, men gjør også behovet for fuktighetstransport stort. Klarer ikke undertøyet ditt dette, bli du kald når du står stille.
Å bli nedkjølt på feil sted til feil tid, som på en ekspedisjon, kan få fatale konsekvenser.


Tekstilenes tørrvekt
Ulike plagg inneholder ulike fibre, som igjen har forskjellig tetthet og vekt.
Skal man bruke et plagg over lang tid, som for eksempel på en ekspedisjon, kan dette være en viktig faktor å tenke på.
Også i brattere friluftsliv snakkes det om gramming. Altså å forsøke å få ned vekt på mat, oppakning og utstyr til det absolutte minimum.
Når vi snakker om vekt på undertøy til bruk i fysisk aktivitet må vi da både ta hensyn til plaggets tørrvekt, samt fuktighetsopptak.
Om et plagg er produsert av et stoff som absorberer mye fuktighet påvirker dette selvfølgelig vekten når man er i aktivitet og svetter.

Her kan du se en gjennomgang av tørrvekten til noen utvalgte fibre.
 

Polypropylene:    0,91 g/cm3
Nylon:   1,14 g/cm3
Polyester:    1,38 g/cm3
Bomull:   1,50 g/cm3
Ull:        1,32 g/cm3


Grunnen til at Polypropylene er lettere enn de andre stoffene skyldes fibrene. Fibrene har lavest tetthet av alle de kommersielle fibrene.
Den lave tettheten gjør det veldig lett, faktisk så lett at Polypropylene flyter på vann.


Fibrenes fuktighetstransport
Mye av hemmeligheten til godt superundertøy ligger i god fuktighetstransport.
Plaggets materiale, sammensetning og struktur har alt å si for hvordan det presterer.
Brynje produserer produkter av både ull og syntetiske stoffer, og i en kombinasjon med hverandre.
Under ser du fuktighetsopptaket i en del fibre, målt i % av tørrvekten.

 

Polypropylene:  5%
Polyester:   40%
Nylon:        450%
Bomull:       800%
Ull:         1600%

 


Som du kan se av tallene er det stor forskjell på hvor god fuktighetstransporten er i de ulike fibrene. Ull, som er veldig populært i Norge, øker 1600% fra sin tørrvekt grunnet all fuktigheten det absorberer.  
Ullfiberen tar opp mye fuktighet, men behøver likevel ikke å føles våt mot kroppen.
Strikkestrukturen i våre ullprodukter bidrar til at plaggene inneholder mye luft og isolerer bra, selv når de er fuktige.
Polypropylene eller polyester har lav tetthet og transporterer mye fuktighet, dette gjør at disse fibrene ikke føles våte eller blir tunge.
Når du er på tur er det viktig å holde klærne tørre for å holde kroppen varm, både når man er aktiv og når man står stille. Bruker man tettstrikkede plagg med lav fuktighetstransport og lite luft kan det få katastrofale følger om man befinner seg i feil situasjon.
Fuktig tettstrikket undertøy nedkjøler kroppen 200 ganger raskere enn luft. Vår netting inneholder 80-90% luft og holder deg derfor mye varmere.
Det er derfor nyttig å kunne litt om de ulike fibrenes egenskaper når du skal handle, slik at du kjøper produkter som passer din kroppsfunksjoner.


Luft og isolasjonsevne
Den varmeisolerende evnen i klær måles ut ifra dets termiske evner.
Dette oppgis ofte i måleenheten clo. (Clo = 0,155 K m2/W. K er grader Kelvin, m er meter og W er watt.)
Enheten clo ble introdusert som et mål for den varmeisolasjon en stillesittende person trenger for å holde seg i termisk likevekt i et normalt ventilert rom ved 21 °C.

 

Luft:         1,0
Polypropylene:     6,0
Polyester:    7,0
Ull:      7,3
Bomull:  17,3


Som vi ser av tallene over er det stillestående luft som isolerer best. Når vi vet dette kan vi også si at jo mer luft et plagg inneholder, jo høyere isolasjonsevne har det.
Så er det slik at alt tøy inneholder luft, og det skilles ofte mellom vevde og strikkede tekstiler. De mest tettvevde tekstiler inneholder aldri mer enn 50% fiber, resten består av luft.
Strikkede fibre er ofte åpnere og inneholder derfor mer luft, som danner et bedre grunnlag for isolasjon.
Kombinasjonen mellom nok luft og fiber som har høy isolasjonsevne er naturlig nok den beste kombinasjonen for å lage plagg som holder deg varm.
Dette er grunnen til at Brynje of Norway alltid har sverget til den mest funksjonelle måten å produsere sportundertøy på, nemlig nettingprinsippet.


Nettingprinsippet
Nettingprinsippet baserer seg på færrest mulig kontaktpunkter mot huden, strikkemåten, ventilasjon og isolasjon.
Dette gjelder både når man beveger seg og når man er i ro. Den unike fordelen med netting kontra tettstrikket (vanlig) undertøy er at den fungerer godt i begge tilstander.
Når du er i aktivitet gjør luftlommene, i samarbeid med fibrenes fuktighetstransport, at at vi bevarer et et riktig kroppsklima. Dette gjøres ved å slippe ut overflødig kroppsvarme, samt å transportere fuktighet.
Når du står i ro blir luften, både i luftlommene og i nettingen stillestående og isolerer på den beste måten, slik kun luft kan. Netting tettes ikke av avfallsstoffer fra kroppen, slik tettstrikket undertøy kan gjøre og mister derfor ikke evnen til å isolere eller transportere.

 

Plaggets slitestyrke
De ulike fibrenes struktur gir de ulik levetid. Det er ingen tvil om at syntetiske stoffer, som for eksempel polypropylene, er mer slitesterkt og har lengre levetid enn ikke-syntetiske.
Vår erfaring er at en syntetisk sportstøy vil vare omtrent fire ganger så lenge som en en som er laget av eksempelvis ull, men dette er også mye opp til brukeren. Tar man godt vare på sine produkter, vasker de riktig etc. vil levetiden naturligvis forlenges.
Våre ullprodukter inneholder 20-30% polyamid for å bedre plaggenes slitestyrke slik at de ikke må byttes like ofte, samtidig øker de syntetiske fibrene ullas tekniske egenskaper som fukttransport.

 

Komfort
Kleslaget innerst mot huden må ha en høy bærekomfort.
 For å oppnå dette må tekstilene til enhver tid være så varme og tørre som overhodet mulig.
Velg derfor produkter med stor fuktighetstransport og høy isolasjonsevne.
 Våre ullprodukter er produsert av den fineste merinoull, noe de færreste klør av. Jo tynnere fiberen er, desto mindre er sjansen for kløe.
Tykkelsen på ullfibre måles i mikron, og er en indikasjon på hvor fin ulla er. “Kløfri” ull har i bransjen lenge vært definert som ull med 21 mikron eller lavere.
Vår ull har en kvalitet på 17,5 mikron og blant den fineste og beste ulla du får tak i uten at det går på bekostning av dyrevelferd. Brynje-produkter oppleves derfor alltid som myke og komfortable samtidig som de har overlegen funksjon.

 

Se også:

 

Lenker
Language
Min side