Skip to main content
To top
Free delivery over 1750 NOK

Brynje støtter helsearbeid blant Bakonjo-folket i Månefjellene, Uganda

Brynje-kledde eventyrere farter verden rundt i jakten på naturopplevelser og personlig mestringsfølelse. Vi mener det bare er rett og rimelig at vi gir noe tilbake til folk og lokalsamfunn der vi ferdes. Brynje støtter helsearbeid for fjellfolk i Uganda og oppfordrer kunder og samarbeidspartnere til å gjøre det samme.

Norsk familie bygde opp klinikk i Månefjellene

I 1987, rundt 100 år etter at Brynje startet sin virksomhet i Larvik, flyttet tømrer Tore Oldebråten med sin familie til Månefjellene/Rwenzorifjellene i vest-Uganda. De slo seg ned på Mitandi, et lite sted på 1800 meters høyde og startet arbeidet med å bygge opp skolen på stedet etter krigens herjinger.

Christin Oldebråten var 13 år da hun kom til Mitandi, og hun ble raskt glad i både naturen og Bakonjo-folket. Siden 2001 har Christin og foreldrene jobbet på dugnad sammen med lokalbefolkningen for å bygge opp den lokale helseklinikken på stedet. Storebrand, KLP, Statoil, Lions og hundervis av enkeltpersoner har bidratt til nye bygninger, solceller og vannsystem fra fjellene. I dag er klinikken på Mitandi vurdert av ugandiske helsemyndigheter som en av de aller beste i området.

Brynje spleiser på månedslønn til helsearbeiderne på klinikken

I 2019 ble Christin ansatt i Brynje, og samtidig driver hun klinikken på Mitandi videre. Klinikken betyr svært mye for fattige fjellfolk som ofte kommer langveis fra for å få hjelp.

- Før klinikken ble bygget opp ble fødende kvinner fraktet ned bratte fjellsider til huset vårt midt på natta i trillebår. Det striregnet, var kaldt og de fortvilte øynene som så på oss glemmer jeg aldri. Vi kastet presenninger baki bilen og raste av gårde til et sykehus som ligger langt unna. Men da var det ofte for sent både for mor og barn. "Hjelpen" de hadde fått i jordhytta av ukyndige fødselshjelpere hadde som regel gjort ting verre, forteller Christin.

Helsearbeiderne på klinikken gjør en svært viktig jobb, og stabil utbetaling av lønn hver måned er en forutsetning for å drive klinikken og beholde gode medarbeidere. Hver måned er Brynje med og spleiser på lønn med et fast beløp. Christin overfører pengene direkte til klinikken og helsearbeiderne signerer på at lønnen er mottatt.

Klinikken har fokus på mor, barn og familiehelse

Christin og foreldrene har bygget og drevet Mitandi-klinikken på privat dugnad i mange år. De har 0 kr til administrasjon og korrupsjon.

Fakta om klinikken:

  • Klinikken fokuserer på mor, barn og familiehelse.
  • Kåret til beste klinikk i distriktet av lokale helsemyndigheter.
  • Befolkning: Pr. 2021 har Uganda rundt 47 millioner innbyggere. Rundt 150 000 mennesker sogner til klinikken på Mitandi.
  • Antall ansatte: 30 +
  • Fødsler: 40-60 stk hver måned
  • Prevensjon: Klinikken jobber aktivt for at flere skal benytte prevensjon slik at de barna som kvinner i området velger å få, blir tatt godt hånd om og får skolegang. Det er viktig å bidra til lavere befolkningsvekst i Uganda slik at presset på natur og ressurser blir mindre. Holdningene til prevensjon har endret seg positivt ettersom klinikken har jobbet systematisk med dette i flere år.
  • Gravide kvinner med HIV får tett oppfølging slik at HIV ikke overføres til babyen. Svært god suksessrate.
  • Vaksinasjon og helsekontroll av barn.
  • Folkeopplysning: Helsearbeiderne reiser rundt og underviser folk om helse-relaterte temaer.

Vi oppfordrer flere til å støtte Mitandi-klinikken

Vi i Brynje oppfordrer både kunder og samarbeidspartnere til å støtte klinikken på Mitandi. Som lønnsfadder kan du spleise på månedslønn til de ugandiske helsearbeiderne med et selvvalgt beløp - for eksempel 50 kr i måneden eller mer. Hver krone kommer frem fordi Christin og familien jobber på dugnad og uten korrupsjon.

Lønnsfaddere er velkomne til å besøke klinikken og oppleve Månefjellene. Bare spør Christin :-)

Links
Language
My account